CATO LEIN – Northern Silence

kr 479

Et 25 år langt prosjekt har resultert i en slående fotobok med både portretter og landskapsbilder fra kysten og vidda lengst nord i Norge.

Tomt på lager

Kategori:

Beskrivelse

Bildene i boken Northern Silence ble tatt gjennom en 25årsperiode fra midten av 80-tallet fram til 2012. Det skulle imidlertid ta lang tid før Cato Lein klarte å ta materialet til mørkerommet i Stockholm, der han bor nå.

De nedtonede stemningene og skarpe kontrastene trekker linjene i større grad mot dokumentarfotografi enn klassisk landskapsfotografi.

Den nærmest overveldende Nord-Norske naturen, nordlyset, snøfokket, havørna og reinsdyrene lokker fotografer i hopetall til områdene fotografen vokste opp. I vrimmelen av postkortmotiver betvilte han sin rolle i det hele. Hvor ble det av stedenes sjel?

Etter mange år som fotograf i Stockholm vendte Cato Lein tilbake til Finnmark, denne gangen trygg på sin egen estetikk og uttrykksform. Han utforsket videre innover i landet i samiske områder på vidda som for han hittil var ukjent og uutforsket. Men også velkjente områder fra barndommen fremsto annerledes grunnet klimaendringer.

(sammendrag fra tekst av Sophie Allgårdh)