Perspektivet Museum er et museum for samtidskultur og nyere kulturhistorie som ligger i Tromsø Kommune. Museet består av tre lokaliteter: Storgata 95 i sentrum, Perspektivet Folkeparken sør på øya og Perspektivet Straumen gård i Straumsbukta.
Storgata 95 har vært åpen for publikum hele 2024, vi hadde åpen dag på Perspektivet Straumen gård 8. september og Perspektivet Folkeparken var åpen 10 søndager gjennom sommeren og fire lørdager i november/desember. Besøkstallet for 2024 er 17 216, som er en økning på 21% siden 2023. På grunn av omfattende oppgradering av Storgata har bygningen vært innebygd av gjerder hele året, noe som gjør at vi hadde uutnyttet besøkspotensiale både i forhold til sommer- og vinterturismen.
Museet drives i henhold til sine vedtekter og plandokumenter. Årsresultatet for 2024 er et overskudd på 745 350.
Aktiv samhandling
Perspektivet fortsatte å utforske spenningsfeltet mellom kunst og kunnskap blant annet i planlegging av fotoutstilling ute i Folkeparken i 2025. Vi samarbeidet med Fortidsminneforeningen og Kvaløysletta videregående skole om kurs i vindusrestaurering for byggfagselever. I tillegg arrangerte vi gratis sommer-snekreskole for barn mellom10 og 13 år i Perspektivet Folkeparken i samarbeid med Framtiden i våre hender.





Mohamed, Mari og Liv Ragnhild fortalte om prosjektet, og en av de unge bidragsyterne, Eira Åselle Løkken Herefoss leste sitt dikt. Borgermester i Gaza, Yahya Al-Sarraj, hadde laget en gripende videohilsen, og Thomas Bakkeli Birkeland holdt vennskapsby-hilsen fra Tromsø Kommune. I tillegg snakket Mads Gilbert om unges situasjon i Gaza. Vi takker samarbeidspartnere og publikum for en steks og engasjerende kveld.







Perspektivet bidro i Mangfoldsnettverket gjennom deltakelse i «Bryt fasaden», og arrangerte samling for nettverket i august. Vi er også del av det lokale mangfolds-nettverket Brobyggeren som møtes jevnlig i Tromsø. I Fotonettverket ledet kurator panelsamtale under landskonferansen i Bodø. Museet er del av «Carving Out a Space» som fikk utviklingsmidler i 2024, og direktør sitter i arbeidsgruppen og deltok i møte for å etablere nettverk knyttet til prosjektet. Museet var en av initiativtakerne til et arrangement under Artic Frontiers med bl.a. museer i Tromsø og Norsk Museumsforbund. Dette ble videreført i 2025.
Vi har gjennom året samarbeidet med en rekke kulturaktører i byen, som Tromsø Internasjonale Filmfestival, Norsk Forfattersentrum/Ordkalotten Internasjonale Litteraturfestival der vi blant annet var arena for seminar om lese-konsentrasjon for barn og unge og NODA (Nordnorsk Design og Arkitektursenter) om utstillingen New Standards. Sistnevnte ga samarbeid både i form av opplegg for den Kulturelle Skolesekken, åpne publikums-verksted, og at museet var arena for mottakelse for den finske ambassaden i forbindelse med DARK-konferansen. Vi hadde også et arrangement der arkitekt Ingebjørg Hage holdt foredrag om gjenreisningsarkitektur i Nord-Norge.
For første gang samarbeidet vi med festivalen Tromsø World, noe som gav et fullspekket lørdags-program med blant annet bokprat med Karpe-biograf Yohan Shanmugaratman, konsert med Øm sludd, og foredrag om klimakrisen i Brasil med Leandro Demori. Vi samarbeidet også med Buktafestivalen, da vi både lagde Bukta-merch som en del av Folkeparken-aktivitetene våre, og var del av Bukta for alle. Dette var svært vellykket og godt besøkt. Vi deltok på nyoppstartede Levende Julekalender i samarbeid med Ferske Scener, var arena for «etterpåsnakk» under Vårscenefest og hadde et rikt program under Kulturnatta. Vi samarbeidet med Samisk Hus, Arctic Pride og var arena for lasering av «Gaza Letters» i regi av Mohamed Jabaly.
Vi samarbeidet med Tromsø Bibliotek og Byarkiv, både gjennom arrangementer og arkivarbeid. Som i 2023 inkluderte samarbeidet med Biblioteket et omfattende juleprosjekt med fokus på tradisjoner og bærekraft i Perspektivet Folkeparken. Arrangementet er et samarbeid med Framtiden i våre hender, fasiliterte for frivillige organisasjoner og var gratis for alle de fire advents-lørdagene. 2024 var også året der Perspektivet Folkeparken etter samarbeid med Nordnorsk Filmkommisjon ble arena for filminnspilling av Netflix´ julefilm Snøsøsteren, noe som har gitt mye oppmerksomhet.
Gjennom sommeren i Perspektivet Folkeparken hadde vi arrangementer der publikum ble invitert til medvirkning med blant annet grafitti-kunstner André Enger Aas, broderiverksted med kunstner Marsil Andjelov Al-Mahamid, samt arrangementer med BUL spelemannslag og Kvaløysletta Husflidslag. Vi fortsatte vårt medlemskap i Visit Tromsø, og hadde en språkpraksis-praktikant fra Ukraina gjennom NAV.
Relevant formidling
Året ble innledet med fokus på fotoutstillingen I vente på himmelriket av fotograf Nina Varumo, om en læstadiansk forsamling i svenske Tornedalen. I formidlingsarbeidet brukte vi blant annet kompetanse fra arbeidet med religion i vår tidligere utstilling Homo Religiosus, og la blant annet vekt på de historiske forbindelsene mellom Tromsø og Tornedalen.
I Cora Sandel- og fotoutstillingene arbeidet vi videre med medvirkningsprosjekter. Både studenter og barneskoleelever kombinerte skrift/samtale med utgangspunkt i materiale i Sandel. I fotoutstillingen New Standards, om finske ferdighus, ble det holdt en rekke verksteder i samarbeid med NODA (Nordnorsk Design og Arkitektursenter) (Om DKS-prosjektet i MUSEUM 4/24).
Ulike grupper brukte utstillinger som igangsettere for egne kunstuttrykk. Vi arbeidet videre med formidling av nasjonale minoriteter og urbefolkning. Jødisk byvandring ble utsatt, men lansering av bok om kveners historie, planlegging av romani-utstilling og arrangementer knyttet til samisk historie fortsatte. Et av våre best besøkte arrangementer i 2024 var et samarbeid med Gáisi Språksenter og Sametinget, der Stine B. Sveen fortalte om samiske kulturminner i Rommsavággi/Tromsdalen. Interessen for arrangementet var så stor at foredraget ble holdt og strømmet i Storgata 95, men vist også i Rødbankens festsal i tillegg til at publikum kunne følge det på nett.





Vi fortsatte uttesting av møter mellom kunst og kunnskap gjennom blant annet DKS-produksjonen «Torsketromming» for småtinnet, som ble gjennomført i Perspektivet Folkeparken. Dette var et interaktivt kunstprosjekt utviklet i samarbeid med havforskere om hvordan støy påvirker livet i havet, og koblet med kulturhistorie. Perspektivet avsluttet deltakelse i «Bryt fasaden» med samarbeid med Voksenopplæring i friluftsmuseum. Elever koblet egen historie med stedets historie, og skapte utstilling gjennom bruk av foto. Dette prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Preus museum, og var en del av utforskning av foto som demokratisk medium. I fotoutstillinger ble det også gjennomført mange opplegg rundt foto som medium, praksiser og hvordan det påvirker virkelighetsoppfatningen vår. Vi arbeider videre med selvformidlende opplegg på Straumen gård, blant annet gjennom skilting.
Helhetlig samlingsutvikling
I 2024 har PEM arbeidet med kulturhistorisk fotografi, jamfør Strategi og Samlingsplan. Vi har vedtatt å gå fra Flickr til Primus/Digitalt Museum som publiseringsplattform, og parallelt med klargjøring av filer og metadata til denne overføringen, jobber vi med prioritering og ordning av utvalgte fotosamlinger. Grunnet liten stab går arbeidet saktere enn ønsket. Studenter i praksis, samt person i språkpraksis, har jobbet primært med fotosamlingene for å understøtte stabens arbeid på dette satsingsområdet. Museet ser sammenheng mellom samlingsarbeid, forskning og formidling, og planlegger utstilling basert på egne fotosamlinger i 2026. Vi synliggjør også materialet og samlingsarbeidet gjennom sosiale medier.

Perspektivet har i perioden 2022-24 vært en del av Dutkan Davvin (samlingsblikk) og Samlingenes stemmer i Mangfoldsnettverket der begge prosjektene tar utgangspunkt i museumssamlinger. Perspektivet tar med kunnskapen fra dette arbeidet videre, blant annet når samlingsplanen skal oppdateres.
Perspektivet har også i 2024 deltatt i Nettverk for privatarkiv i Troms og Svalbard. Fylkeskommunen, museer, arkiv og bibliotek avsluttet arbeidet med samhandlingsplan i 2024 og la planer for videre samarbeid. Perspektivet har arbeidet med prioritering i bygningssamlingen. Museets styre har vedtatt at én bygning skal avhendes og materialene benyttes til restaureringsarbeid, i hovedsak på egne bygg samt andre museer i regionen. Opplæring og gjenbruk er sentralt i arbeidet.
Trygg ivaretakelse
Perspektivet leverte i 2022 lydmateriale til NB for digitalisering og deponering, og i 2024 en rekke filmer.
Perspektivet arbeider for gradvis kompetanseoppbygging for håndverker i delstilling. Han har i 2024 knyttet seg til håndverksmiljøene på Nord- Midt – og Sør-Troms Museum, samt en rekke ressurspersoner lokalt. Han bygger også kompetanse gjennom å bidra i kurs i vindusrestaurering og tran-maling for byggfagselever i samarbeid med tradisjonshåndverkere og Fortidsminneforeningen lokalt og nasjonalt.
Perspektivet har også i 2024 arbeidet for å synliggjøre våre behov for egnet magasin i forbindelse med planer for utbygging for Nordnorsk Kunstmuseum og Arktisk universitetsmuseum. Inntil videre gjorde vi også i år mindre tilrettelegginger for å sikre samlingen best mulig.
Vi jobber kontinuerlig med brannsikring av Storgata 95, som er fredet og særskilt brannobjekt. Vi fortsatte arbeidet med å lukke avvik ifølge Branndokumentasjon, og har jobbet kontinuerlig med justering av brannforebyggende tiltak. Arbeidet vi gjør ble også diskutert med Sikringsutvalget i Kulturdirektoratet som var på befaring i mai. Vi søkte og fikk avslag på søknad om sikringsmidler til slukke-anlegg i Storgata 95.
Solid kunskapsproduksjon
Perspektivet jobber ut fra forskningsplanen der fokus for tiden er kulturhistorisk fotografi og formidlingspraksis knyttet til mangfold og inkludering. Direktør var i perioden 2022-24 del av forskningsnettverket Dutkan Davvin – forskning i nord gjennom egen forskning, styringsgruppe, fagfellevurdering, søknadsskriving, erfaringskonferanse og flere innlegg. Dutkan Davvin har også startet arbeid med interreg-søknad opp mot finske og svenske aktører.
Forskning i Dutkan Davvin har utgangspunkt i Perspektivets bidrag i Bryt fasaden i Mangfoldsnettverket, og bygger på tidligere arbeid om mangfold og relevans på friluftsmuseer.
Kurator er del av den flerfaglige forskningsgruppen Wording Northern Art (WONA) ved Universitetet i Tromsø. Hun er en av redaktørene i et nummer av det vitenskapelig tidsskriftet Photographies (nr.1 2025) som bygger på konferansen «Photographic Practices as Care Taking» (arrangert november 2022 av Perspektivet og WONA/UiT). PEM bidro til å ferdigstille Etisk veileder for samisk fotografi i regi av Norges Museumsforbund og Samisk Museumslag. Kurator ble frikjøpt for å føre veilederen i pennen etter høringsfrist.
Museet synliggjør forskning, blant annet gjennom foredrag som administrativ leders deltakelse på konferansen Boksamlingas forteljingar, Aasentunet i Ørsta med foredraget Det Fabricius leste.
Perspektivet tok imot tre praksisstudenter som skrev oppgaver med utgangspunkt i praksis ved museet.
Institusjonens arbeid med klima og miljø
Perspektivet arrangerte også i år «Julehuset» med Framtiden i våre hender og Tromsø bibliotek hver helg i advent, et gratis tiltak for hele familien med fokus på gjenbruk og bærekraft. Gjennom året gjennomførte vi en rekke arrangementer/formidlingsopplegg med klimafokus.
Perspektivet er opptatt av gjenbruk i utstillingsproduksjon og formidling. Vi er opptatt av å minske digitale fotavtrykk gjennom sletting av data, og forsøker å begrense flyreiser, selv om dette er krevende i Nord-Norge på grunn av mangel på alternativ.
Administrativt
Verneombud gjennomførte 40-timers obligatorisk kurs i 2024, og det er satt ned et AMU-utvalg som jobber systematisk med HMS-arbeidet. Vi gjennomførte også førstehjelpskurs samt brannøvelser både i og utenfor åpningstiden.
Museet meldte seg inn i Balansekunst, og vil jobbe systematisk for å være et trygt og tilgjengelig museum som speiler mangfoldet i samfunnet vårt, og har som ambisjon å ta Balansemerket i 2025.
Det har ikke vært større skader eller ulykker i 2023. Sykefraværet var på 7,5% derav 3% egenmeldinger og 4,5% sykemeldinger av lege.
Av positive tiltak for å fremme arbeidsmiljøet kan nevnes fleksibel arbeidstid, felles lunsj delvis finansiert av arbeidsgiver, tilgang til frukt, 1 time treningsfri i uken og ukentlig allmøte. Museet er Inkluderende Arbeidsliv-bedrift og praktiserer 24 enkeltstående egenmeldingsdager ved sykdom. Museet hadde 10 fast ansatte fordelt på 7,58 årsverk i 2023, herunder to skrankevakter i som primært jobber i helgene. Av de ansatte var tre menn og syv kvinner. I tillegg ansatte vi tre sommeransatte gjennom Samfunnsløftets prosjektet 1000 jobber, som skal stimulere til å gi ungdom sommerjobb. To av de ansatte var under 18 år.