Perspektivet Folkeparken

Mennesker foran gamle hus

På sørspissen av Tromsøya ligger idylliske Folkeparken og det tidligere Troms Folkemuseum. Anlegget består av to tun og har vakker beliggenhet i byens mest populære utfartsområde.

Sommer i Folkeparken

I sommersesongen er museet åpent på søndager. Vi har aktiviteter for hele familien: Bli med på omvisning i historiske Kvitnesgården, ta en kaffepause utenfor Stabburet eller delta i morsomme leker og spill.

Perspektiver i friluft

Friluftsmuseet er ikke gjerdet inn, og du kan alltid vandre mellom de gamle husene. Museet har jevnlig prosjekter for å oppgradere og gjøre anlegget relevant i samtida. Det kan være samarbeid med kunstnere, skoleklasser eller andre. Selv om du er kjent i området kan du derfor innimellom møte noe nytt, som bikuber, et veggmaleri eller en installasjon.

Muséets historie

Troms Folkemuseum reiste det første bygget i Folkeparken i 1963. Da hadde entusiaster arbeidet med saken i 40 år. De var inspirert av friluftsmuseer sør i landet, men ønsket å bygge opp noe særegent i nord. Å vise kystkultur var viktig. 

Bygningene kommer fra Tromsø og nabokommunene Balsfjord, Karlsøy og Ibestad. De er fordelt på to tun, handelsstedet og kystgården.

Handelsstedet Kvitnes

Kvitnesgården er sentrum for husene på nedsiden av Kvaløyvegen. Bygningen fra 1826 var opprinnelig hovedhus på handelsstedet Kvitnes på Vannøya i Nord-Troms. De nordnorske handelsstedene var økonomiske og sosiale sentre langs kysten i nord, og åpne for impulser fra Mellom- og Sør-Europa.

I Stornaustet står to velbrukte fembøringer, eller store nordlandsbåter. De er midtpunkt i utstillingen «In Cod We Trust» .

Mortengården

På oversiden av Kvaløyvegen ligger en stor midtgangsstue fra Straumshamna på Kvaløya. Den er sentrum for et tun som skal representere en kystgård. Huset var opprinnelig ei toroms stue oppført i andre halvdel av 1700-tallet. Den har fått sitt nåværende utseende på midten av 1800-tallet.

Utstillinger i Folkeparken

Søndager 12.00-16.00 i hele sommer