I anledning utstillingen «Norwegian Journal of Photography» inviterte Fritt Ord og Perspektivet Museum til fotografmøte og verksted med Nora Savosnick. Vi startet dagen sammen med en skoleklasse, og avsluttet med et åpent kveldsarrangement.
Fotograf Nora Savosnick har base i New York og jobber freelance for norske og utenlandske tidsskrifter, med fokus på humanitære kriser og konflikter. Savosnick viste fotografier, delte historier og fortalte om motivasjon som lå bak de ulike prosjektene. Med utgangspunkt i fotografiet som dokumentasjon av virkeligheten, tok hun opp utfordringer knyttet til KI og bildemanipulering, og bød på et fullpakket program med samtaler og refleksjoner til god nytte for oss alle.

Ekte eller falsk?
Savosnick lot elevene fra Breivang VGS starte morgenen med en Kahoot, der de på kort tid måtte avgjøre om bildene var ekte eller KI skapt. Til tider var det umulig å skille sann fra falsk – en effektiv inngang til samtale og diskusjon rundt tema KI. Vi drøftet polarisering og spredning av falske nyheter, og hvordan slike tendenser kan utfordre vår tillit til demokratiet, bilder og nyheter. I en tid preget av KI og desinformasjon blir det stadig viktigere å bevise fotografiets autensitet.


Show Your Work Lab
I 2024 var Savosnick en av stifterne av Show Your Work Lab, en organisasjon som arbeider for verifisering av nyhetsbilder som deles på nett. Nora viste eksempler på hvordan deres teknologi kan gjøre fotografiets metadata synlig for alle, og gikk i dialog med elevene for innspill til hva som kunne være bra med det, hva som evt. burde endres og hvorfor.

Hvordan ser du deg selv?
Elevene tegnet hvert sitt tankekart med ord som kunne være med på å beskrive hvem de var. Alle gjorde det på sin måte. Med utgangspunkt i ordene, skulle ungdommene lage hvert sitt selvportrett. Hvordan, var opp til hver enkelt.
De fleste testet KI verktøy denne dagen, og bildene ble veldig forskjellige. Alt i alt, var det mye å undre seg over i prosessen fra tankekart til endelig bilderesultat.


Øvelsen ga interessante innganger til videre samtale rundt KI som arbeidsverktøy. Ikke minst refleksjoner rundt opplevelsen av kontroll og mangel på dette under prosessen frem til resultat.


Alle kan være med å påvirke
I møtet med Savosnick fikk vi verdifull innsikt i noen av de mange utfordringene en fotojournalist kan står overfor ved fortelling av historier gjennom fotografi i en tid preget av kunstig intelligens og korte oppmerksomhetsspenn. Med stort engasjement minnet hun oss på noe viktig: vi befinner oss i en tid hvor vi alle kan være med på å påvirke utviklingen av KI, og at vi må bruke disse mulighetene aktivt; ta kontroll.
Vi takker Nora Savosnick for et godt tilpasset og interessant verksted, flotte bilder og sterke historier. Takk til elever og lærere på Breivang VGS, Medieutvikling valgfag, Bilde valgfag og KDA som var «hundre prosent på» fra grytidlig morgen første dag etter påskeferien. En ekstra takk til lærer Kaja Baardsen på Breivang for all koordinering, og Kaja og Alessandro Belleli for faglige innspill som vi alltid har nytte av her på Perspektivet Museum.
Takk til Fritt Ord for godt samarbeid.