Joik & Poesi

Gáisi Giellaguovddáš Språksenter og Perspektivet Museum inviterer til en aften med joik og poesi på Perspektivet Museum.

Rauni Magga Lukkari
Rauni Magga Lukkari er en samisk forfatter bosatt i Tromsø. Hun debuterte med boken Jienat vulget (Isen går) i 1980 og ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 1987 for boken Mørk dagbok. Lukkari regnes som en av de mest kjente samiske lyrikerne og driver eget bokforlag – Gollegiella, som gir ut lydbøker og en del tospråklige bøker.

Sigbjørn Skåden
Sigbjørn Skåden er en samisk forfatter og kulturarbeider fra Planterhaug i Skånland. Han ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2007 for debutarbeidet Skuovvadeddjid gonagas (Skomakerens konge, 2004). Sigbjørn er for øvrig svært aktiv i det litterære miljøet, og turnerer mye i skoleverket lokalt som nasjonalt.

Risten Biret Ella Eira
Risten er et ungt talent fra Kautokeino. Hun har skrevet novellen Sohkariekti, hvor hun leker med samiske myter og tabuer. Novellen handler om en kvinne som på grunn av skam forlater sitt barn i skogen for å dø.

Marry Ailonieida Somby
Marry A. Somby er samisk aktivist og allsidig kunstner. Hun debuterte i 1976 med Ámmul ja alit oarbmælli, som ble den første barneboken på samisk. Siden har hun publisert en rekke titler innen ulike sjangere som poesi, noveller, barnebøker og skuespill. Hun jobber også som skuespiller, kunstner og illustratør.

Lars Henrik Blind
Reindriftssamen Lars Henrik Blind fra Karesuando i Sverige behersker tradisjonell joik fullt ut. Lars Henrik har joiket siden han var barn og er en tradisjonsbærer innen sin joikestil.  Blind ga ut albumet Ludiin Nahkkui i 2014.

 Lene E. Westerås
Lene er forfatter, gjendikter og redaktør. Hun debuterte med barneboka Vilja på handletur i 2010. Senere er det kommet ut to barnebøker og en diktsamling. Westerås skriver også sakprosa, da med hovedvekt på Midtøsten og er blant annet medforfatter og redaktør på boka Med håpet som våpen (2009).

Mirja Päiviö
Mirja Päiviö har gitt ut diktsamlingen Dat lea nu olu som omhandler kjærlighet, lengsel, savn og sorg. Boken er et resultat av forfatterens egne erfaringer med savn og sorg over brorens for tidlige død i en bilulykke. Mirja er fra Karesuando og jobber som adjunkt ved Prestvannet skole i Tromsø.

Sauli Guttorm
Sauli Guttorm er både sanger og joiker. Han er leder for Tromsø sameforening og medlem av Sámi Jienat – et samisk kor som består av medlemmer fra hele Sápmi. S. Guttorm er fra Utsjoki i Finland og jobber som adjunkt og samisk lærer på Prestvannet skole.

Opplesning vil foregå på både samisk og norsk.

Arrangementet er et samarbeid mellom Gáisi i Samisk Språksenter og Perspektivet Museum.

Fri entré.

Foto: Bo Eide