Møt essayformen i bok og på lerret

I forbindelse med årets Ordkalotten inviterer vi deg til et møte med essayformen i bok og på lerret.

Vi ser filmen SMILE og VINKE på Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø. Etterpå går vi over til Perspektivet Museum for å høre forfatter Tor Eystein Øverås og filmregissør Eva Charlotte Nilsen snakke om det å utvikle essay i tekst og på film.


Søndag 12. november kl. 17.00–19.00

Program

17.00   Filmen SMILE og VINKE vises på Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø, Storgata 93. Billett til filmen kjøper du her.

18.00   Løft blikket og se neden samtale om å utforske seg selv i et nordlig landskap. Samtale mellom filmskaper Eva Charlotte Nilsen og forfatter Tor Eystein Øverås på Perspektivet Museum, Storgata 95. En enkel kafé er åpen under arrangementet.

Om filmen

SMILE og VINKE er et filmessay fra et fjærelandskap i Vesterålen. Flovann og erindringer blandes sammen i fortellingen om livets sårbarhet og det som blir igjen når noe er borte. På Nordahlstranda i Bø i Vesterålen kan du vasse i timevis og finne skatter. Sjømusen er en slik skatt. Den er magisk og hemmelig, tynnere enn et eggeskall og like sårbar som deg og meg.

En film om hvordan naturen aktiverer våre minner og vår nysgjerrighet. Flo og fjære hele døgnet, hele livet. En langsom pust som aldri slutter. Som om døden ikke fantes. I et univers av vinkende engler og skjeletter, trer det fram en fortelling om et liv. Nysgjerrighet ledet til en fransk marinbiolog, til de hemmelige sjømusene og til en far.


SMILE og VINKE er poetisk og personlig magi.
Å vandre i fjæra blir aldri det samme heretter.
Et eventyr av en film.

Ola Bremnes, musiker/forfatter
https://vimeo.com/758101676/30caf8a66a?ts=0&share=copy

Til – En litterær reise

Forfatteren Tor Eystein Øverås legger en maidag ut på en reise fra Bodø. Han slår en sirkel gjennom alle landene rundt Østersjøen og ender åtte måneder senere opp der han startet. Øverås vil øve seg i kunsten å se. Han vil forsøke å plassere litteraturen i landskapet. Blikket hans tar inn landskap, natur, byer.

Steder som har gitt avtrykk i bøkene han har lest og kunst han har sett. Møter med mennesker i trange leiligheter, på skranglete busser og ved restaurantbord. De subjektive erindringene, drømmene. Tanker som kjeder seg i hverandre.

Tekst og bildet av boken er hentet fra Gyldendal Forlag 2005.

Arrangementet er et samarbeid mellom Ordkalotten, Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø og Perspektivet Museum