Foredrag: Skuespilleren som ble doktorfrue og bråkmaker

Gjennom fortelling og fotografi vil journalist og forfatter Lill-Karin Elvestad gjøre oss kjent med en viljesterk og utradisjonell kvinne som levde et liv fylt av kontraster; skuespilleren, doktorfruen og bråkmakeren Ågot Gjems Selmer (1857-1926).
Etter foredrag blir det boksignering av Biografien Ågot Gjems Selmer – Brytningstid .

Ågot Gjems Selmer brøt en lovende skuespillerkarriere på Christiania Theater for å følge sin mann på sin første post som distriktslege i Balsfjord. Da ekteparet ble rodd i land i fjæra på Tennes i 1883, fikk de kultursjokk; her var verken strøm, vei, telefon eller fast kommunikasjon. Overgangen til det værharde klimaet og de grisgrendte bygdene skulle imidlertid føde en ny bevissthet i den samfunnsengasjerte kvinnen. Hvordan kunne en enkelt kvinne bidra til at fordommer og vedtatte sannheter måtte tre til siden, slik at det norske samfunnet kunne utvikles? Etter hvert skulle hun komme til å vekke atskillig oppsikt, blant annet med tematikk som i datiden ikke var akseptabel …

I 2019 lanserte Orkana forlag biografien om Ågot Gjems Selmer, skrevet av Lill-Karin Elvestad. I boken bringes Selmers liv og verk frem i lyset i et tidsbilde fra et Norge i brytningstid. Lill-Karin Elvestad (f. 1979) er journalist og forfatter bosatt i Balsfjord. Hun har tidligere gitt ut dokumentarbøkene Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet hele Norge og Kirkene i Troms (bind 1 og 2). Hun er også mangeårig redaktør for Årboka i Balsfjord, og holder skrivekurs på sitt landlige hjemsted.

Foto av Ågot Gjems Selmer:  Privat
Foto av Lill- Karin Elvestad: Synnøve Sorthe