Denne uken ruller en ny utstilling inn til Perspektivet Folkeparken. Den består av bilder og lydopptak som portretterer 8 av krigsseilerne fra andre verdenskrig. Disse portrettene er presentert på en innovativ og svært tilgjengelig måte – utendørs og åpen hver dag for alle som beveger seg i Folkeparken.
Utstillingen har vandret langs norskekysten fra Agder i sør til Finnmark i nord, en reise som bare har vært mulig takket være dugnadsinnsats og samarbeid mellom etterkommere av krigsseilerne, norske veteraner og visningssteder. Her i Tromsø er utstillingen et samarbeid mellom Krigsseilere//En vandreutstilling, Perspektivet Museum og Arctandria Tromsø Kystlag.
Utstillingen vil i perioden 20. august – 13. september være tilgjengelig hver dag mellom ved Stornaustet i Kvaløyvegen 38.
Søndag 20. august kl. 12 – 16 kan du møte vår kurator Marthe Tolnes Fjellestad i utstillingen.
Under andre verdenskrig fraktet norske sjøfolk i handelsflåten soldater, våpen, flybensin og mat. De sto for Norges viktigste bidrag til den allierte seieren. Minst 4351 norske sjøfolk mistet livet under krigen: på havet, i sykdom, ulykker og selvmord.
Det norske Krigsseilerregisteret inneholder nesten 70 000 navn på de som satte livet i spill i norske og utenlandske farvann. De fikk liten oppfølging, erstatning eller heder etter krigen.
I denne utstillingen portretteres åtte av 4000 sjøfolk som ble krigsseilere som tenåringer eller unge menn. De åtte forteller sine historier på vegne av mange – fra Aksel Remøe som fraktet flyktninger til Shetland og radiosender tilbake til Norge, til Søren Brandsnes, som krysset Nordsjøen i en 20 fots snekke i 1941. Fokuset er ikke krigens hverdager og dramatiske hendelser, men livet etter krigen.
Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Forsvarsdepartementet, Fritt ord og Kristiansand kommune. Utstillingen bygger videre på dokumentasjons- og bokprosjektet Krigsseilere. Å overleve freden (Pax forlag, 2015).
Idé: Idunn Sem
Foto: Carsten Aniksdal
Fysisk konstruksjon: Torgeir Tredal