Sara Fabricius malerier ankommet Tromsø

Da er maleriene etter Sara Fabricius ankommet Tromsø, og fredag 23. juni fikk ordfører Kristin Røymo æren av å bære dem inn på Perspektivet Museum.

Sara Fabricius (1880-1974) er bedre kjent som forfatteren Cora Sandel, men det var maler hun ønsket å bli. I 1905 flyttet hun fra Tromsø til Paris for å utvikle sitt kunstnerskap, og ble værende i 15 år med kortere perioder i Bretagne og Firenze. I løpet av disse årene malte hun trolig alle de 25 maleriene som nå er arvet av Tromsø kommune og skal forvaltes av Perspektivet Museum.

Maleriene er transportert fra Sverige, der Sara bodde de 50 siste årene av sitt liv. Det var hennes sønn Erik Jönsson som testamenterte kunstverkene til Tromsø kommune. Gjennom korrespondanse fra han og hans etterkommere kommer det frem at de ønsker at kunstverkene skal forvaltes av Perspektivet Museum. Museet holder til i boligen som var Sara sitt hjem i ungdomsårene, og har gjennom omfattende virksomhet innen formidlings- og samlingsarbeid blitt et kompetansesenter rundt hennes liv og virke.

Det er en svært sjenerøs gave som er kommet fra Sara Fabricius sine etterkommere. Arven kommer på et spennende tidspunkt da museet nylig har startet forarbeidet til et nytt utstillingsprosjekt om Cora Sandel/Sara Fabricius. Etter arbeidsoppgaver innen bevaring og formidlingskonsept gleder vi oss til å dele kunstverkene med lokalbefolkning og tilreisende!

 


Publisert:

av: