Praktikanten Ingunn Einbu

Vi er så heldige å ha utplassert den driftige praktikanten Ingunn Einbu som denne våren fullfører sin bachelorgrad i medie- og dokumentasjonsvitenskap ved UiT. Ingunn skal jobbe spesifikt med dokumentasjon rundt bygningene på våre friluftsanlegg.

Befaring på Straumen gård

Dette skriver Ingunn om sitt første besøk på Straumen Gård. “I dag har jeg vært på befaring med Perspektivet Museum på Straumen gård – en autentisk kystgård fra midten av 1800-tallet med 10 hus bevart. Det er fjøs, stall og låve i utkanten av tunet og en inngjerdet hage nedenfor. Husene er intakt med inventar og redskaper som hørte til gården, kun to naust og en skjå som ikke står lenger.

Gårdsdrift på 1960-tallet

Ved siden av det oransje hovedhuset kan man se gammelstua de bodde i før de satte opp den nye helt inntil. Det ble drevet jordbruk på denne gården frem til slutten av 60-tallet, og den ble solgt til Troms Folkemuseum på begynnelsen av 70-tallet. Antallet hus og størrelsen av disse vitner om gode levevilkår og en over gjennomsnittlig velstand. Dette kommer av at gården ligger utmerket plassert med tanke på ressurser både på land og på sjøen med Rystraumen rett utenfor som er kjent for sitt gode fiske blant annet av sei.

Hvor ligger Straumen gård?

Straumen gård ligger i Straumsbukta på Kvaløya, omtrent 3,5 mil utenfor Tromsø sentrum, ikke langt unna Hella og helleristningsfeltet Skavberget. Husene er kun åpne under arrangement, men selve området er åpent for alle som vil ta en gårdsvandring i forgangne tider i et klassisk stykke nordnorsk natur med utsikt til fenomenale Bentsjordtind midt i mot.”


Publisert:

av: