Forrige uke var museet vert for et spennende seminar i forbindelse med Stumfilmdagene som arrangeres av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).
Oppgjør med kolonialistiske blikk
Tittelen for arrangementet var Hvordan kan vi bruke fortiden til å forme fremtiden? Et oppgjør med det kolonialistiske blikket på samer i stumfilm og litteratur, og var et samarbeid mellom TIFF, Hamsunsenteret, Norges aktiske universitetsmuseum og Universitetet i Tromsø (UiT) og Perspektivet Museum.
Sametingsråd Sandra Márjá West innledet under tittelen Hvordan kan kunst og kultur bidra til å motvirke samehets? Hvilken rolle spiller kultur i sannhets- og forsoningsprosessen?, før vi gjennom samtale med festivalleder Lisa Hoen fikk stifte bekjentskap med tre av de fantastiske musikerne som har satt musikk til stumfilmen Markens grøde, Svein Schulz, Lavre Johan Eira og Ole Jørn Myklebust.





Samisk «take-over»
Dette ble et spennende innblikk i en samisk «take-over» av en stumfilm fra 1920 preget av kolonialisme og rasisme. I etterkant av dette fikk vi to kortforedrag av henholdsvis Lisbeth Wærp, professor i litteratur, UiT og Alvhild Dvergsdal, konstituert direktør ved Hamunsenteret, Hamsun-ekspert og forsker som begge foretok to forskjellige analyser av fremstilling av det samiske i romanen og til dels filmen Markens Grøde.
Nasjonale fortellinger
Avslutningsvis holdt Eli Anita Øivand Schøning, prosjektkoordinator ved Norges arktiske universitetsmuseum innlegget Muitát – å minnes på ny: Samiske perspektiv på nasjonale fortellinger, som ble en fin oppsummering av et ellers spennende seminar.
I etterkant fikk vi en spektakulær Stumfilmkonsert til Markens Grøde på Verdensteatret, og gratulerer våre naboer med en strålende festivalåpning!