Anna Amerikan Mummu

“Nina Korhonen berättar en hjältesaga för oss. Egentligen är det ju inte en saga, allt hände på riktigt, fast huvudpersonen kan onekligen kallas för en hjältinna. Det är en berättelse om hennes mormor Anna som flyttade till Amerika. Senare i livet mindes Anna gärna det avgörande ögonblicket när hennes man Kalle utbrast:

”Älskade gumman min, nu är det din tur att uppleva världen”.

Den prisbelønnede fotografen Nina Korhonen har fotodokumentert sin bestemor Anna som emigrerte fra Tammerfors i Finland til USA i 1959 som førtiåring. Anna hadde blitt sagt opp på tekstilfabrikken på grunn av dårlige tider i Finland og nytt arbeid var umulig å finne.

Anna ble boende i USA til hun døde som 83 åring. Bildene er tatt i tidsrommet 1993 til 1997 i New York og Lake Worth, Florida. De viser fargerike og hverdagslige portretter av livet til en eldre og annerledes kvinne.

Reisen til Amerika hadde vært Annas drøm siden barneårene, men ”att jag verkligen kom till Amerika,” var Anna senare noga med att framhålla ”var en gåva fra Kalle.” Anna reiste med et par hundre dollar i lommen og uten spesielle ferdigheter i det engelske språket. Hun ble ansatt av velstående familie på Manhattan og de behandlet henne som en datter i huset. Anna trivdes og med møysommelig sparing kunne hun etter hvert kjøpe seg en leilighet i Brooklyn i Sun Set Park. Her ble hun boende sammen med andre finske immigranter i Finntown.

Ektemannen og deres datter Lilli skulle egentlig flytte etter, men slik gikk det ikke. De ble boende i Finland fordi Lilli traff sin store kjærlighet. Anna og Kalle fortsatte likevel å elske hverandre hele livet, og om sommeren dro Anna til Finland og om vinteren kom Kalle til USA. ”Kjærligheten kjenner ingen grenser” sa Anna til venner og familie. Som sjømannshustru var hun dessuten vant til å være borte fra ektemannen i lengre perioder av gangen. Sammen reiste de utallige ganger med Greyhound busser gjennom USA, og Kalle var en ivrig fotograf. Det var hans bilder som ga Nina Korhonen lyst til å fortsette portretteringen av sin mormor.

I 1993 kjøpte Anna et hus ved Lake Worth i Florida og pendlet deretter mellom sine tre hjemsteder. Vår og høst tilbrakte hun i New York, somrene i Finland, mens vintrene oppholdt hun seg i solrike Florida. Det var akkurat slik hun hadde drømt om at det skulle være.