Åtte Årstider

Utstillingen er en del av en reportasjeserie i avisa Västerbottens-Kuriren 2008 der fotograf Torbjörn Jakobsson og journalist Bertil Wallin fulgte den unge reindriftsfamilien Rehnfjell gjennom et helt år; ved høstens sarvslakt, vinterens flyttinger og sommerens kalvemerking.

Renskötarlivet är ett sätt att leva,
viljan har alltid funnits där, det är svårt at förklara.

Sophia Rehnfjell

Et reindriftsår kan deles inn i åtte årstider bestemt av naturens rytme, reinflokkens behov og beiteforhold.  Fotograf Torbjörn Jakobsson tar oss med på reindriftssamenes vandringer i Västerbotten nord for Umeå. Det første møtet med Sophia, Johan og barna Niila og Pontus skjer på (høy)sommeren under kalvemerkingen høyt til fjells, bare et steinkast fra norskegrensen. Deretter inviteres vi inn i en verden de fleste av oss savner kunnskap om.

Med Jakobssons bilder kommer vi tett på familien Rehnfjell og det særegne ved deres nomadiske livsform. Historien om Sophia og Johan Rehnfjell og deres barn handler om hardt arbeid, sterke fellesskap og tradisjoner, men også om nye utfordringer der ikke minst klimaforandringene truer livsgrunnlaget deres. Forutsetningene for å overleve som reindriftssame er endret, hevder Sophia, som legger planer for turisme.

I 2008 ble Torbjörn Jakobsson tildelt Pressefotografernas klubbs andrepris i klassen ”Naturbild” for et av fotografiene i Åtte Årstider, og året etter mottok han førstepris i konkurransen ”Folkets bilde” og fikk dessuten andreprisen dette året i ”The Best of Photo Journalism 2009” i klassen for portretter.

Åtte Årstider er Perspektivet Museum bidrag under Samisk Uke 2011. Den er produsert av Västerbottens Museum i Umeå, i samarbeid med Västerbottens-Kuriren.