Bureaucratics

I 2003 fikk fotografen Jan Banning i oppdrag fra et bistandsmagasin å illustrere en reportasje om den nederlandske bistanden til Mosambiques arbeid med å reformere statsadministrasjonen. Oppdraget var ikke enkelt; hvordan gi farge og liv til et så tilsynelatende kjedelig tema?

Bildene fikk en strålende mottakelse. Oppmuntret av dette, fortsatte Banning sammen med forfatteren Will Tinnemans å portrettere offentlige tjenestemenn- og kvinner; fra småbyenes kontorister til politimyndighet og guvernører. Han velger konsekvent den besøkendes perspektiv, med skrivebordet i front som objekt for status og makt. Med dette understrekes det universelle i de byråkratiske systemene verden over, på tross av store politiske og kulturelle ulikheter.

Banning og Tinnemanns omfattende prosjekt pågikk fra 2003 til 2007, der de reiste rundt på kontinentene i åtte forskjellige land og portretterte hundrevis av offentlige ansatte i deres respektive arbeidsmiljø. Dette har resultert i utstillingen Bureaucratics, og en bok med samme navn utgitt i 2008.

Ideen er tilsynelatende enkel, men i forsøket på å avdekke byråkratiets sanne ansikt måtte de selv forsere mange av byråkratiets hindre. Med tanke på land som India, Yemen, Bolivia, Kina og andre, er det en sann prestasjon bare å ha fått de nødvendige tillatelser.

Av 250 portretter vises noen av de beste i denne utstillingen, sammen med informasjon om det enkelte land og den portretterte byråkraten. De kvadratiske formatene skal avspeile det firkantede byråkratiets klare regler og manglende dynamikk, noe som vi enkelt kan identifisere oss med. Det mest slående er likevel hvordan kontorenes interiører og byråkratenes fremtoning reflekterer de ulike landenes styringssystemer og den enkelte byråkrats verdier og personlighet, der den har fått komme til uttrykk.

Utstillingen har vist seg å være svært populær, og det har kommet forespørsler fra alle verdenshjørner. Perspektivet Museum har den glede av å vise utstillingen Bureaucratics, som det første utstillingssted i Norden, og som et av de første i verden!

Utstillingen er støttet av The Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Oslo.