Dog dogs

Fotografier av hunder? Ja faktisk, men gjennom Elliott Erwitts linse er disse bildene så mye mer enn dokumentasjon av hverdagslige motiver. Han fanger øyeblikket, følelsen, humoren og kanskje sorgen som kan rommes innenfor fotografiets umiddelbare utsnitt av virkeligheten. Gjennom bildene til Erwitt ser man refleksene til det menneskelige som en underliggende tone i bildene.

The dog pictures work on two levels. Dogs are simply funny when you catch them in certain situations, so some people like my pictures just because they like dogs. But dogs have human qualities, and I think my pictures have an anthropomorphic appeal. Essentially, they have nothing to do with dogs… I mean, I hope what they’re about is the human condition. But people can take them as they like.

Elliott Erwitt

Elliott Erwitt ble født i 1928 av russiske foreldre i Frankrike, delvis oppvokst i Italia og har oppholdt seg i flere land opp gjennom årene. I dag holder han hovedsakelig til i New York. Han ble medlem av det prestisjetunge byrået Magnum Photos allerede i 1953, og har sittet som president i Magnum tre terminer fra 1968. Erwitt arbeidet som freelance fotograf for Collier’s, Look, Life, Holiday og andre tidsskrift i den fotojournalistiske gullalderen.

Elliott Erwitt er fortsatt en markant skikkelse blant verdens dokumentarfotografer; 80 år gammel er han fremdeles en aktiv deltaker og premissleverandør som stadig klarer å overraske og fryse øyeblikkets magi i fotografiet. Om enn ikke alltid fra den vinkelen du vanligvis ser. Erwitt mener det kun blir gode fotografier i publikums tolkning og opplevelse av bildene. Han er en leken fotograf og det er enkelt å smile av fotografiene.

Selv sier han at han aldri forsøker å være morsom, men setter pris på at fotografiene hans kan ha en slik effekt. Det har blitt mange bilder av hunder og deres eiere, og etter hvert samlet han de beste i flere bøker og en utstilling. Dog Dogs består av 68 svart-hvitt fotografier tatt i perioden 1946 -2004.