Ellisif Wessel

Perspektivet Museum setter opp utstillingen ”Ellisif Wessel – Du ber om mit fotografi”, en vandreutstilling fra Orkana forlag. Denne utstillingen er én av to som settes opp i forbindelse med Samisk Uke 2008.

Fotopioneren, fagforeningsaktivisten, avisdebattanten, forfatteren og kommunisten Ellisif Wessel (1866-1949) dokumenterte et Finnmark i endring gjennom sin kameralinse. Finnmark rundt forrige århundreskifte var preget av store forandringer og møte mellom kulturer – fem stammers møte. Bildene ble tatt gjennom et kontrastfylt liv i et grenseløst område. Fotografiene hennes er en unik kilde til å bli kjent med det Finnmark som forsvant da Tyskland tok i bruk ”den brente jords taktikk” under 2. verdenskrig.

Ellisif Wessel engasjerte seg i befolkningens levekår i Finnmark og ble kjent for sitt store politiske og samfunnsmessige engasjement. Hun fulgte sin mann på hans reiser som lege, og var en dyktig fotograf.

Bildene er fra Sør-Varanger museums fotosamling. Ellisif Wessel etterlot seg mellom 600 og 700 motiver. Hennes glassplatesamling ble ødelagt da Kirkenes ble bombet, men takket være at hun sendte fotoalbum til venner og familie rundt om i landet, er såpass mange motiver tatt vare på og blitt kopiert.

Det er også utgitt en bok med samme tittel i samme prosjekt. Utstillingen inneholder 35 motiver i storformat, og boka inneholder ytterligere ca. 220 motiver.