Europa

På den internasjonale kvinnedagen, 8. mars 2020, satte Paul S. Amundsen punktum for en fem år lang fotografisk reise gjennom 38 europeiske land. Ambisjonen? Å lage et portrett av et kontinent i endring.

Paul S. Amundsens reise gjennom Europa var motivert av en tilsynelatende endeløs rekke kriser. I 2015 var flere land midt i voldelige konflikter eller på randen av økonomisk kollaps, en enorm flyktningekrise var i emning, og tilspissende ideologiske og politiske fronter førte mange steder til press på medie- og ytringsfrihet. Mange stilte spørsmål ved ideen om Europa og en europeisk identitet.

Gjennom besøk i totalt 38 land oppsøkte Amundsen steder med betydning for europeisk historie. Han fotograferte landskap med spor av samhandling, migrasjon og krig, og han portretterte unge oppvoksende europeere på vei inn i liv der de selv skal sette spor.

Ved å fotografere landskap og den unge generasjonen europeere ønsker jeg å vise frem kontinentet slik jeg opplever det.

Etter fem år på veien fikk Amundsens reise en brå avslutning. Pandemien som helt bokstavelig stengte ned land og grenser ble også slutten på fotografens kartlegging av Europa.

Dette er et portrett av et kontinent før grensene ble stengt.

Paul S. Amundsen (f. 1976) er frilansfotograf med base i Bergen. Han har jobbet for en lang rekke aviser, magasiner og forlag og gitt ut to egne fotobøker.

Amundsen kan skilte med hele 24 priser i Årets bilde-konkurransen og ble kåret til Årets fotojournalist i 2018. På Instagram legger han ut bilder på kontoen paul_s_amundsen.

Utstillingen Europa er støttet av Fritt ord og JW Eides Stiftelse

Essayet Europa

Forfatter Frode Grytten har skrevet essayet Europa som en kommentar til Amundsens utstilling med samme tittel.