Europa

På den internasjonale kvinnedagen, 8. mars 2020, satte Paul S. Amundsen punktum for en fem år lang fotografisk reise gjennom 38 europeiske land. Ambisjonen? Å lage et portrett av et kontinent.

Europa er i endring. I 2015 kjørte fotograf og fotojournalist Paul S. Amundsen i retning Hellas, for å utforske og dokumentere et kontinent i krise. Flyktningkriser, økonomiske kollapser og tilspissende ideologiske fronter gjorde at ideen om en europeisk identitet sto for fall.

Gjennom besøk i totalt 38 land oppsøkte Amundsen steder med betydning for europeisk historie. Han fotograferte landskapene, med sine spor av samhandling, migrasjon og krig, og han portretterte unge oppvoksende europeere, på vei inn i liv der de også vil sette spor.

Ved å fotografere landskap og den unge generasjonen europeere ønsker jeg å vise frem kontinentet slik jeg opplever det.

Etter fem år på veien fikk Amundsens reise en brå avslutning. Pandemien som helt bokstavelig stengte ned de europeiske landene ble også slutten på fotografens kartlegging av Europa.

Dette er et portrett av et kontinent før grensene ble stengt.

Paul S. Amundsen (f. 1976) er frilansfotograf med base i Bergen. Han har jobbet for en lang rekke aviser, magasiner og forlag og gitt ut to egne fotobøker.

Amundsen kan skilte med hele 24 priser i Årets bilde-konkurransen og ble kåret til Årets fotojournalist i 2018. På Instagram poster han bilder på kontoen paul_s_amundsen.