Gatelangs med fotograf Knut Stokmo

Knut Stokmo er et kjent navn i Tromsø, etter mer enn 40 år som fotograf i byen. Barneportretter og minner fra livets store begivenheter pryder veggene i ”de tusen hjem”, signert Stokmo Foto A/S, firmaet som Knut og hans kone Kirsten drev sammen. Som reklamefotograf har Knut Stokmo dokumentert byens næringsliv over flere tiår, og etterlatt seg kilder av stor kulturhistorisk verdi. Men det er en annen historie.

Utstillingen Gatelangs er en forbløffende fortelling om unggutten Knut Stokmo fra Tromsdalen som imponerte en internasjonal verden med sitt utsøkte kunstneriske talent og sine tekniske ferdigheter.

Knut kom tidlig i lære hos Chr. Hansen AS, hvor Signe Følstad ga han grundig opplæring i fotofaget. Som 21-åring tok Knut svennebrevet og avsluttet sin formelle utdanning med mesterbrev i 1967. Han var da 25 år. Bak seg hadde han også et halvt års opphold i Sør-Norge, Tyskland og England, ved hjelp av stipend fra Kodak.

Fra 1959 til oppstarten av egen bedrift i 1968, vandrer Knut gatelangs med sitt kamera, lar seg inspirere av internasjonale trender og ulike sjangre, tar initiativ til etablering av Tromsø Fotoklubb og blir klubbens første formann. Han sender inn fotografiske blinkskudd til fotomagasiner i hele Norden og deltar i konkurranser og utstillinger, mens premier og hedersord drysser over det unge talentet.

Med motivet ”Old Fisherman”, av en byoriginal på folkemunne kalt Lus-Lars, deltar Knut Stokmo på en utstilling i Polen i 1963 i regi av det internasjonale fotografforbundet FIAP. Blant deltakere fra hele verden kommer Knuts bidrag blant de 14 som får en eksklusiv presentasjon i utstillingens katalog. Fire år senere er han én av to norske fotografer som er representert i det internasjonale fotoforbundets årbok. Fotomagasinet Kamera kaller Knut Stokmos suksess tidlig på 1960-tallet for ”kometkarriere”, mens det svenske Film og Fotonytt forventer ”stora saker” av ungdommen fra Tromsø. 

Utstillingen Gatelangs viser et lite utvalg av Knut Stokmos arbeider fra hans tidligste år som fotograf. Bildene avslører et sikkert blikk for komposisjon, en ivrig utforskende og eksperimentell personlighet, åpen og uredd i møte med de menneskene han fester til filmen.

Kjøpe fotoboken?

I forbindelse med utstillingen laget vi en fotobok med bilder fra utstillingen. Du finner den her i nettbutikken