Gaza Portretter

I perioden 27. desember 2008 til 18. januar 2009 gjennomførte det israelske militæret et angrep på Gazastripen kalt Operation Cast Lead (Operasjon Støpt Bly). Skadeomfanget både på mennesker, bygninger og infrastruktur var uten sidestykke.

I Gaza Portretter møter vi sivile palestinere som fikk sine liv dramatisk endret. Med alvorlige kvestelser og tap av kroppsdeler mistet mange evnen til å forsørge sine familier eller gjennomføre planlagt utdannelse. I kjølvannet av krigens herjinger er deres skjebne i liten grad blitt gjenstand for oppmerksomhet. Som fotografen selv sier: «I alle konflikter er det slik: Når den er over, interesserer nesten ingen seg for de sårede».

Den italienske Magnum-fotografen Paolo Pellegrin har siden 2000 dokumentert og rapportert fra begge sider i den langvarige Israel – Palestinakonflikten. Da han ankom Gaza noen måneder etter Operasjon Cast Lead ble avsluttet, møtte han et Gaza i ruiner med et høyt antall døde og sårede. De første bildene etter angrepet ble tatt i 2009.

Gaza Portretter viser fortrinnsvis fotografier fra hans opphold i 2012, hvor svært få hittil er publisert. Paolo Pellegrin er en av verdens mest anerkjente krigsfotografer og har mange og lange opphold i Midtøsten. I kjølvannet av Operation Cast Lead følte han seg forpliktet til å formidle de personlige historiene til mennesker som ble rammet så brutalt.

Utstillingen er dedisert til Ole D. Mjøs sitt minne, han var styreleder for Perspektivet Museum i perioden 2001–2011. Utstillingen er produsert av Magnum Photos i samarbeid med Perspektivet Museum, og støttet av Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo.