Hyperborea – Historier fra Arktis

I 2013 reiste Evgenia Arbugaeva med en isbryter langs Russlands nordlige kyst. Hun møtte mennesker hun ville bli bedre kjent med og så steder hun ville dokumentere. Reisen ble den første av mange gjennom nordlige landskap fotografen kjenner seg hjemme i.

«Jeg tilbragte barndommen løpende rundt på tundraen, med nordlyset over meg når jeg gikk til skolen i polarnatta, de to månedene i mørke som ikke bare er vinter, men også en sinnstilstand. (…) Jeg er mitt virkelige jeg kun når jeg er her.»

Evgenia Arbugaeva

Stedene og menneskene Arbugaeva fotograferer befinner seg midt i monumentale endringer. Sovjetunionens fall førte til at mange samfunn nord i Russland ble forlatt, og klimaendringer gjør livet stadig mer uholdbart for arktiske gjetere og jegere.

Fotografiene i utstillingen er tatt over en periode på flere år og skildrer livet ved et arktisk fyrtårn, en forskningsstasjon, en landsby der innbyggerne forsøker å leve på tradisjonelt vis – og den tidligere så travle havnebyen Dikson som nå ligger forlatt og øde.

Fotograf Evgenia Arbugaeva

www.evgeniaarbugaeva.com

Utstillingen er kuratert av

Kurator

Marthe Tolnes Fjellestad