I vente på himmelriket

Siden de første vekkelsene på midten av 1800-tallet har læstadianismen vært en viktig del av det religiøse livet på Nordkalotten og i Sápmi. Læstadianismen bygger på luthersk lære, og legger vekt på personlig tro og nøysom livsførsel. Her i Tromsø er det flere læstadianske forsamlinger. Alle setter Guds ord i sentrum, men ser ulikt på lærespørsmål som dåp og syndsbekjennelse.

En levende vekkelsesrørelse

Nina Varumo har selv vokst opp med nærhet til trosretningen. Som dokumentarfotograf og kunstner har hun undersøkt tema som forhold, familie, identitet og tro i ulike prosjekt. Slike spørsmål var også utgangspunktet da hun i 2007 for første gang besøkte en læstadiansk forsamling i svenske Tornedalen. Varumos fotografier synliggjør en levende vekkelsesrørelse der unge og gamle kommer sammen for å høre Guds ord og bekjenne sin tro.

Himmelsk belønning

Selv om læstadianernes tradisjonelt konservative levesett står i kontrast til mye av dagens sekulære samfunn, er det å søke etter forståelse og en dypere mening med livet gjenkjennelig for mange. I vente på himmelriket er en fortelling om forsamlingen og om den enkeltes prøvelser i den begrensede tiden på jorden, der belønningen er en plass i den himmelske evigheten.

Fotograf Nina Varumo

Fotografiene i utstillingen er tatt i Haparanda, Kuttainen, Pajala, Sattajärvi og Gammelstad i Tornedalen, Sverige i perioden 2007-2012.

Portrett av fotografen
Foto: Jeanette Magnusson

Les mer om fotograf Nina Varumo.

Utstillingen er kuratert av

Kurator

Marthe T. Fjellestad