In Cod We Trust

Folk i Nord-Norge har til alle tider vært nødt til å stole på livet i havet, der torsken var det fiskeslaget som spredte størst forventning og glede langs kysten. Torskens vandringer skapte en slags feber hos kystens folk og fikk innvirkning på hele livsformen.

Mot slutten av 1800-tallet hadde torskefiskeriene i Lofoten utviklet seg til å bli den største arbeidsplassen i landsdelen, med over 30.000 «ansatte». Sesongfiskeriene tømte heim og bygd for arbeidsføre mannfolk og lot kvinnene sitte igjen med ei tung bør av ansvar. Kvinnene bakte, strikka, sydde og sørget for at mannfolka ikke skulle lide noen nød under det lange lofotfisket.

Utstillingen handler ikke bare om torskefisket og forberedelsene til det, men også om den internasjonale bakgrunnen for dette eventyret, handelen med tørrfisk og klippfisk, som kulinariske høydepunkter i fremmede lands mattradisjoner. Her dreier det seg ikke bare om historie, men om ei oppegående næring som byr på overraskende møter mellom det genuint nordnorske og impulser fra nær sagt hele verden.

Kjøpe katalogen?

Utstillingskatalogen In Cod We Trust kan bestilles i nettbutikken eller kjøpes i museumsbutikken i Storgata 95.