Krigsseilere

Under andre verdenskrig fraktet norske sjøfolk i handelsflåten soldater, våpen, flybensin og mat. De sto for Norges viktigste bidrag til den allierte seieren. Minst 4351 norske sjøfolk mistet livet under krigen: på havet, i sykdom, ulykker og selvmord.

Det norske Krigsseilerregisteret inneholder nesten 70 000 navn på de som satte livet i spill i norske og utenlandske farvann. De fikk liten oppfølging, erstatning eller heder etter krigen.  

I denne utstillingen portretteres åtte av 4000 sjøfolk som ble krigsseilere som tenåringer eller unge menn. De åtte forteller sine historier på vegne av mange – fra Aksel Remøe som fraktet flyktninger til Shetland og radiosender tilbake til Norge, til Søren Brandsnes, som krysset Nordsjøen i en 20 fots snekke i 1941. Fokuset er ikke krigens hverdager og dramatiske hendelser, men livet etter krigen. 

Utstillingen har vandret langs norskekysten fra Agder i sør til Finnmark i nord, en reise som bare har vært mulig takket være dugnadsinnsats og samarbeid mellom etterkommere av krigsseilerne, norske veteraner og visningssteder.

Her i Tromsø er utstillingen et samarbeid mellom Krigsseilere//En vandreutstilling, Perspektivet Museum og Arctandria Tromsø Kystlag.  

Utstillingen vil i utstillingsperioden være tilgjengelig
hver dag mellom kl. 9 – 21 i Kvaløyvegen 38.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Forsvarsdepartementet, Fritt ord og Kristiansand kommune. Utstillingen bygger videre på dokumentasjons- og bokprosjektet Krigsseilere. Å overleve freden (Pax forlag, 2015).

Idé: Idunn Sem
Foto: Carsten Aniksdal
Fysisk konstruksjon: Torgeir Tredal