Life’s a beach

I høst presenterer Perspektivet Museum en av verdens mest kjente dokumentar- og kunstfotografer, den engelske Magnum-fotografen Martin Parr. Karrieren som fotograf strekker seg over mer enn fire tiår, og fascinasjonen for strandlivet har vart omtrent like lenge. Allerede i 1986 utga han boka «The Last Resort», om en av Englands badebyer.

Senere har Martin Parr fotografert badelivet i en rekke ulike land omkring i hele verden. Det er simpelthen hans favoritt-tema som nå skal vises i Tromsø; nærbilder av mennesker som slikker sol og bader, deltar i picnics, slapper av og lar ens personlighet få tre fram. Et perfekt sted for en som vil drive «people-watching» og studere ritualer og tradisjoner.

«You can read a lot about a country by looking at its beaches; across cultures, the beach is that rare public space in which all absurdities and quirky national behaviours can be found».

Martin Parrs humoristiske og avslørende perspektiver på menneskelivet slik han ser det utspille seg i offentligheten, har plassert han blant vår tids mest profilerte, populære, men også kontroversielle fotografer. Som den strålende satiriker han er, presenterer han kjente og hverdagslige situasjoner i et nytt lys, ikke sjelden med en krass undertone. Hans ironiske og absurde motiver gjør bildene til både god underholdning og stor kunst.

Martin Parr er en bauta i den internasjonale fotoverden. Han ble fullt medlem av det prestisjetunge Magnum Photos i 1994 og har utgitt mer enn 90 fotobøker, samt bidratt til redigering av adskillig flere bøker. Hans fotografier er stilt ut verden over og innkjøpt av museer som New York’s Museum of Moden art og Tate Modern i London, for å nevne noen.