New Standards

Utstillingen New Standards forteller historien om selskapet Puutalo Oy, eller Trehus AS, som ble etablert i Finland i 1940. Selskapet skulle hjelpe til å bosette nærmere 420 000 mennesker, de fleste av dem flyktninger som var evakuert fra Karelen på grunn av vinterkrigen.

Under denne nasjonale krisen slo regjering, industri og en skare arkitekter seg sammen for å utvikle en ny metode for å serieprodusere hus. På mindre enn et tiår hadde Puutalo revolusjonert den finske byggeindustrien og blitt en av verdens største eksportører av prefabrikkerte bygg i tre.

Puutalo i verden

Fortellingen om Puutalo viser hvordan arkitektur virket sammen med politiske, industrielle og økonomiske faktorer i en tid preget av intens global utveksling og utvikling. Innen midten av 1950-tallet hadde selskapet levert bygninger til mer enn 30 land, på alle jordas kontinent. Byggene var tegnet av ledende finske samtidsarkitekter, men de standardiserte eksteriørene røpet lite av innovasjonen som lå bak husenes strukturelle design, planløsning og smarte boløsninger. Rundt om i verden finnes enda tusenvis av disse beskjedne standardhusene – godt mulig finsk arkitekturs best spredte eksportvare.

Puutalo på Perspektivet

New Standards inneholder arkivmateriale som tegninger, fotografier og reklamer. De illustrerer etterkrigstidas ambisjoner og innovative designløsninger, og de viser hvordan ulike hustyper ble tilpasset forskjellige klima og kulturelle kontekster.

Utstillingen viser også samtidsfotografier av Puutalo-hus i Finland, Danmark og Colombia, tatt av den anerkjente fotografen Juuso Westerlund. I bildene hans ser vi glimt av hvordan folk bor i husene i dag, og hvordan de har personalisert hjemmene sine over tiår med bruk.

Om utstillingen

Laget på kommisjon for Archinfo – the  Information Centre for Finnish Architecture for Finlands paviljong, Arkitekturbiennalen i Venezia 2021.

Produsent: Archinfo – Information Centre for Finnish Architecture
Original idé, research og kuratorisk arbeid: Laura Berger, Philip Tidwell og Kristo Vesikansa
Utstillingsarkitekt: Philip Tidwell
Fotograf: Juuso Westerlund
Grafisk designer: Päivi Helander
newstandards.info 

På Perspektivet Museum:
Tilrettelegging og produksjon: Mari Hildung og Marthe Fjellestad
Tekster til norsk ved Marthe Fjellestad

En særlig takk til Ulla Kallakivi and Katarina Siltavuori ved Archinfo