Pleine Mer

Perspektivet Museum bekrefter sin rolle som senter for dokumentarfotografi i Nord-Norge. Ved å etablere et spennende samarbeid med Magnum Photos i Paris, kan vi bringe noen av Europas beste fotografer til Tromsø. Nå har vi gleden av å invitere publikum til utstillingen Pleine Mer av den franske Magnumfotografen Jean Gaumy.

I perioden 1984 til 1998 dro Gaumy på fire reiser til havs og fulgte franske og spanske sjømenn om bord på de siste av de tradisjonelle dypvanns-trålerne. Fotografiene fra disse reisene, sammen med hans dagboknotater, ble til boka ”Men at Sea” (2002). I 2002 vant han den franske Nadar Prize for årets beste fotobok. Utstillingen ”Pleine Mer” viser 29 av fotografiene fra disse reisene, og byr på fragmenter av hans dagboknotater om bord. Det vises også to korte filmer fra samme reiser.

I want to go to sea and this urge already contains the germ of the idea. It can’t be to do with a reportage. It’s something else. I don’t know what exactly. I’ll have to tell a story. Tell it simply. Avoid pretence, the heroic tone. Stay at the human level.

Excerpt from Jean Gaumy’s notebooks (Men at Sea, Harry N. Abrams, 2002, this translation by John Tittensor)

I ”Pleine Mer” møter vi livet på sjøen som et sug, en tilstand og en lett svimlende følelse av endeløst hav og ensomhet, men også et fellesskap i isolasjonen. Jean Gaumy lar oss få et innblikk i en stormfull tilværelse med sine svart-hvitt fotografier i stort format. Hans evne til å kommunisere den visuelle energien i situasjoner og steder gjør at han formidler en historie på en direkte måte og gir dermed sitt publikum en umiddelbar opplevelse av livet på havet. Utstillingen og boken er også et sterkt personlig uttrykk for fotografens søken etter svaret på de udefinerbare store spørsmålene, og hans kontinuerlige søken etter å redde øyeblikket fra tidens malstrøm.