Samtidskunst fra RidduDuottarMuseat

Perspektivet Museum feiret Samisk uke 2008 med åpning av en nyskapende, ung og frisk samisk kunstutstilling. Utstillingen presenterte utvalgte kunstverk fra RiddoDuottarMuseat, De Samiske Samlinger i Karasjok. Totalt ble 20 kunstverk presentert, av høy kvalitet og med et mangfold av uttrykk og teknikker. Flere verk er ikke vist i Norge tidligere.

”Jeg lager bilder og er i tillegg samisk. Hva jeg gjør er ikke nødvendigvis samisk kunst, men det er kunst laget av en same. Kunst kan ikke bli bestemt av din opprinnelse eller etniske identitet. Dette betyr imidlertid ikke at opprinnelse og miljøet ikke er synlig i ditt arbeid”. Dette sier Merja Aletta Ranttila, som i utstillingen er representert med grafikk. Ranttila kommer fra Karigasniemi i Finland.

Kristiske postkort
Marja Helander er representert med fire fotografier. Hun er opprinnelig fra Utsjok, men er vokst opp i Helsinki, og har truffet sine samiske slektninger i skoleferiene. Fotografiene tar utgangspunkt i hennes samiske bakgrunn, men de forteller også om et moderne menneske som føler seg fortapt når hun blir satt i en tradisjonell samisk sammenheng. Samtidig føler hun seg ofte fremmedgjort i det ikke-samiske miljøet hun vokste opp i. Helander synes at samene i Finland ofte blir framstilt som om de fremdeles lever i 40-årene og som om den moderne verden ikke har satt merker i det samiske samfunnet. Det er noen av årsakene til at hun vil at hennes bilder skal oppfattes som kritiske postkort.

Gamle mytiske historier
Kunstneren og poeten Rose-Marie Huuva er fra Kiruna i Nord-Sverige. Hennes bilde heter Ahku 448 vuorkka, og viser et fotografi av hennes bestemor på en bakgrunn med små ”gaver” innpakket i fargerike tekstiler (se fotoillustrasjon). I hver av gavene ligger et lite minne. I museets lille filmrom blir det mulig å se ”Silbaduoddariid”/ ”Behind the silverwind”, en kort film på 3,5 minutter av Gjert Rognli fra Kåfjord i Nord-Troms. Dette er en surrealistisk og åndelig reise der sjamanen tar oss med på inn i dødsriket for å finne ut hvilke offergaver som kreves. Filmen er poetisk, vakker og har vunnet flere priser.

Øvrige utstillere
Eneste utstiller bosatt i Tromsø er Andreas Sarri fra Kiruna. Han viser tre fotografier fra utstillingen ”Welcome to shittown”. Motivene er fra den samiske byen Lovozero utenfor Murmansk. Ellers er følgende kunstnere representert med verk: Odd Sivertsen (maleri), Asbjørn Forsøget (maleri), May-Liss Nilsen (maleri), Arnold Johansen (grafikk), Outi Pieski (maleri), Marja Helander, Edil Sande (collage) og Alf Magne Salo(maleri).