🎉 Fotograf Knut Stokmo 80 år 🎉

I 2017 åpnet Perspektivet Museum utstillingen Gatelangs med fotograf Knut Stokmo.

Utstillingen viste mennesker og miljøer, i hovedsak i Tromsø, i perioden 1959-67. Som betraktere fikk vi møte en by i en spennende endringsfase, der asfalten legges mens hesten enda er del av bygatene. Der signalbygg som Brua, Ishavskatedralen og Fjellheisen bygges, samtidig som isbjørnskinn henger til lysning utenfor garveriet. Og vi kommer nært inn på ulike mennesker i en by som den gang hadde rundt 30 000 innbyggere.

Svart-hvitt foto av asfaltlegging med tilskuere.
Foto: Knut Stokmo

Prisvinnende gatefoto

Bildene var tatt av en ung, nysgjerrig og talentfull tromsdaling, Knut Stokmo. Seinere skulle han bli godt kjent i Tromsø gjennom firmaet Stokmo Foto AS. Det etablerte han sammen med kona Kirsten i 1968. Men på denne tiden fotograferte han ute i sin egen by, et arbeid som ga han priser og utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt.

Fem ungdommer med 60-tallsestetikk.
Foto: Knut Stokmo

Utstilling med bred apell

Gatelangs med fotograf Knut Stokmo er blant Perspektivet Museum sine aller mest populære utstillinger. Den er satt opp i flere versjoner, og katalogen har solgt svært bra. Noe av det unike er det svært brede nedslagsfeltet fotografiene har. For interessen har vært stor både blant unge og eldre, lokale og turister. Kanskje har det sammenheng med at bildene ikke bare dokumenterer hvordan byen så ut, men også viser menneskene som bodde her i denne brytningstida, fotografert med interesse og omtanke.

Mann med frakk som går opp på en bro i snøvær.
Foto: Knut Stokmo

Unik og viktig dokumentasjon

Perspektivet Museum er takknemlige for at Knut Stokmo har valgt å dele sin unike dokumentasjon med oss. Sammen med samlingene etter firmaet Chr. Hansen gir de et unikt blikk på Tromsø, byens utvikling og på fotohistorie.

🎈Vi gratulerer Knut Stokmo med dagen, og gleder oss til å arbeide mer med Stokmosamlingen i tiden fremover! 🎈


Publisert:

av: