Praktikanten Selma Opdøhl

Selma Opdøhl er praktikant på Perspektivet Museum denne våren. Her forteller hun om sine første to uker i staben. “Jeg går årsstudium Bibliotek og dokumentasjonsvitenskap ved UiT og i den anledning er jeg i praksis hos Perspektivet Museum.”

Forfatter Ilona Wisniewska og praktikant Selma Opdøhl ser på Knut Stokmo sine mørkeromskopier. Foto: Mari Hildung

Jeg er så heldig at få ha begynt å jobbe med Tromsøfotografen Knut Stokmo sin samling. Jeg skal få være med å jobbe gjennom hele prosessen fra analogt til digitalt og til tilgjengeliggjøring av materialet. Vi startet med å ta en tur til Perspektivet sitt magasin (veldig kult) og hentet de spesifikke bildene jeg skulle jobbe med.

Selma Opdøhl arkiverer Knut Stokmo sine mørkeromskopier. Foto: Mari Hildung

Det er diverse mørkeromskopier fra samlingen hans. Disse skal da digitaliseres og tilgjengeliggjøres. Først skulle bildene måles slik at vi kunne bestille inn riktig arkivmaterialet og deretter skulle jeg velge noen bilder å starte med. Jeg fikk også være med på møte med Knut og Kirsten Stokmo og en forfatter som ville hente inspirasjon fra fotografiene.

Jeg var også med på ett «fotoarkivar møte» der jeg fikk høre mye om andres erfaringer med fotoarkiv og så fikk vi sett den nye utstillingen på Polaria.  

Stokmosamlingen

Samlingen til Stokmo som jeg jobber med er hovedsakelig fra 1960-tallet, altså tidlig i hans karriere. Han var en aktiv konkurransefotograf og vant diverse priser og stipender. En del av bildene hans fra den tiden var med i utstillingen Gatelangs med fotograf Knut Stokmo som Perspektivet hadde i 2017-2021.

Knut og Kirsten drev et studio i Grønnegata/Storgata der de tok mange portretter av bryllup, familier, barn, osv. Flere av disse bildene er også i denne samlingen. Tidlig på 1960-tallet ble Knut med på “reinraid” for å dokumentere turen som gikk mot Kautokeino. Det er disse bildene jeg skal jobbe mest med.


Publisert:

av: