Siste reis for Gjøa og Fram

Grete Kvaals fotoutstilling i Café Cora skildrer mennesker og miljø i de to populære serveringsstedene Gjøa Pub og Fram Mathus rett før de lukket dørene. Kunstneren forteller hvordan dette fotoprosjektet ble til:

Jeg leste i avisa om det forestående salget fem dager før Folkets Hus ble stengt 31. juli 2001, og bestemte meg øyeblikkelig for å dokumentere disse siste dagene. Husets nåværende funksjon ville endre seg, og jeg ønsket gjennom bildene mine å ta vare på en tid som blir historie.

Gjøa Pub var en typisk ølpub med gjester som stort sett var godt voksne mennesker med et levd liv bak seg. Fram Mathus var et spisested som serverte tradisjonell husmannskost, med tre – fire retter på menyen. Jeg har forsøkt å fange noe av den særegne stemningen som gjorde disse stedene så spesielle, med mange stamgjester og et personale med stor omsorg for sine gjester.

Grete Andrea Kvaal

Grete Andrea Kvaal er født og oppvokst i Tromsø. Som fotograf arbeider hun blant annet med abstrakte landskapsbilder. Hun har også solid forankring innen den dokumentariske sort/hvit-sjangeren. Hun har bidratt med både fotografier og tekst til bokprosjektet Karen Anna og hennes siida, som omhandler kvinner i reindriften. Det siste store prosjektet Kvaal har deltatt i, er filmen Dagbok fra en avskjed (2003).