Maledrømmer

Sara Fabricius er under pseudonymet Cora Sandel kjent som en av Norges store forfattere på 1900-tallet. Som ung var det ikke forfatter, men maler hun drømte om å bli.

Huset som i dag rommer Perspektivet Museum var ved begynnelsen av forrige århundre Fabriciusfamiliens hjem, og over en lengre periode har museet arbeidet med en stor utstilling om henne. I den første delen, som har tittelen Maledrømmer, vises et stort utvalg av maleriene hun skapte.

Sara Fabricius ble født i Kristiania i 1880, og flyttet med familien til Tromsø i 1893. Hun var interessert i kunst og satt ofte og tegnet, både folk i byen, brødrene og seg selv. 16 år gammel reiste hun til Kristiania for å gå på skole hos en av landets mest kjente malere, Harriet Backer.

I 1906 gikk Saras reise videre til kunstnermetropolen Paris. Her ble hun værende i 15 år, med lengre opphold i Bretagne og Firenze. De fleste arbeidene vi i dag kjenner til er malt i denne perioden, og mange vises i utstillingen Maledrømmer. Enkelte verk er lånt inn, men de fleste eies av Tromsø kommune og forvaltes av Perspektivet Museum. De var en testamentarisk gave fra Sara Fabricius’ sønn, Erik Jönsson, som døde i Sverige i 2016.

Sara Fabricius sluttet å male før hun slo gjennom som forfatter. I en rekke av hennes litterære tekster og korrespondanse synliggjøres likevel maledrømmen, som i et brev fra 1956: «Jeg elsket å male. Jeg blev aldri maler.»

Kurator: Marthe T. Fjellestad
Utstillingsansvarlig: Marianne A. Olsen
Formgiver: Lawrence Malstaf
Grafisk designer: Liv Ragnhild Kjellmann

Hele produksjonslisten finner du her

Andre utstillinger om Sandel/Fabricius