Arrangementsteder: Storgata 95

  • Seminar | Tromsø Silent Film Days

    Tromsø internasjonale filmfestival,  Hamsunsenteret, Perspektivet Museum, Norges arktiske universitetsmuseum og Universitetet i Tromsø inviterer til seminar under årets stumfilmfestival i Tromsø.


    23. april 2025 klokken 17.00-18.30
    Storgata 95

    Hvordan kan vi bruke fortiden til å forme fremtiden?

    Et oppgjør med det kolonialistiske blikket på samer i stumfilm og litteratur


    17.00-17.10 Velkommen v/Runar Myrnes Balto, Sametingsråd

    Hvordan kan kunst og kultur bidra til å motvirke samehets? Hvilken rolle spiller kultur i sannhets- og forsoningsprosessen? 

    17.10-17.30  Ny samisk musikk i møte med gammel diskriminering. Artistsamtale med samiske musikere. Er det mulig å ta narrativet tilbake?  

    Hva skjer når en stumfilm fra 1920, preget av kolonialisme og fordomsfull skildring av samer, følges av nykomponert musikk av og med norske og samiske musikere?  Gir det en ny opplevelse av stumfilmen, og nye perspektiver på historien – og framtiden? 

    Samtale med musikerne Svein Schulz, Lavre Johan Eira og Ole Jørn Myklebust fra de to samiske stumfilmkonsertene på Silent Film Days (Markens Grøde/Ednama Sjatto og Med ackja og ren in Inka Läntas Vinterland/Gierrisij ja hiergij Lenta Iŋŋgá dálvveednamin). 

    Moderator: Festivalsjef Lisa Hoen, Tromsø internasjonale filmfestival. 

    17.30-17.45  Markens grøde – nobelprisromanen (1917), stumfilmen (1921) og framstillingen av samene 

    Innlegg ved Lisbeth Wærp, professor i litteratur, Universitetet i Tromsø  

    17.45-18.00 PAUSE

    18.00-18.15  Den kontroversielle Hamsun og Markens grøde 

    Hvilke holdninger til samer uttrykkes gjennom romanen Markens grøde? Kan skjønnlitteratur egentlig representere holdninger? 

    Alvhild Dvergsdal, konstituert direktør ved Hamunsenteret, Hamsun-ekspert og forsker. 


    18.15-18.30  Muitát – å minnes på ny: Samiske perspektiv på nasjonale fortellinger

    Innlegg ved Eli Anita Øivand Schøning, prosjektkoordinator ved Norges arktiske universitetsmuseum. 

    19.00 Åpning av Tromsø Silent Film Days
    Etter seminaret er det mulig å delta på Åpningen av Tromsø Silent Film Days med stumfilmen MARKENS GRØDE/EDNAMA SJATTO  akkompagnert av en nyskapende samisk musikalsk tolkning komponert av Svein Schultz og Nordic Silent Film Orchestra. 

    Regi: Gunnar Sommerfeldt | Norge 1921 | 1t 36m | Norske tekstplakater, engelske undertekster 

    Billetter kjøpes her

  • Omvisning | Cora Sandel og bøkene

    Omvisningen er ved administrativ leder på Perspektivet Museum, Aslaug Eidsvik. Hun har jobbet mye med boksamlingen etter kunstneren. Derfor vil hun fokusere litt ekstra på den, og komme med noen lesetips til påskeferien.

    Lørdag 19. april 2025 kl. 14.00-14.45

    Om Sandel/Fabricius

    Sara Fabricius levde sine ungdomsår i Tromsø, i ei brytningstid mellom tradisjon og modernitet. I en alder av 24 år brøt hun opp og reiste til Paris for å utvikle seg som maler. Her ble hun én blant de mange som søkte anonymitetens frihet i storbyens kunstnerkvarterer. Etter flere år i Frankrike og Italia ga Sara opp drømmen om å bli maler og tok pennen fatt under pseudonymet Cora Sandel.

    I likhet med mange av hennes litterære karakterer, fant ikke Sara Fabricius/Cora Sandel seg til rette innenfor datidens snevre kvinnesyn og normer for hva som passet seg. Ulikevekt i menneskelige relasjoner, ikke minst mellom kjønnene, ble et gjennomgangstema i hennes forfatterskap.

    Informasjon

    Bli med på omvisning i Storgata 95.

    Vanlig inngangsbillett gir tilgang, og omvisningen varer ca 45 minutter.

    Omvisning i disse utstillingene

  • Samtale | Fotojournalistikk, teknologi og kampen om troverdighet

    Hvordan forteller vi historier gjennom fotografi i en tid preget av kunstig intelligens og korte oppmerksomhetsspenn?

    Bli med på en samtale med fotojournalist Nora Savosnick, som har rapportert fra konfliktområder og politiske brennpunkter verden rundt, samtidig som hun har arbeidet med et personlig prosjekt om jødisk liv og egne røtter – utstilt her på Perspektivet Museum.

    Nora vil snakke om bildene som henger på veggene, hva som motiverer henne, og utforske hva troverdighet innebærer i dagens fotojournalistikk. Hvordan kan vi skape bilder som berører og blir værende hos oss?


    22. april 2025 klokken 19.00
    Storgata 95

    Om arrangementet

    Samtalen er på norsk og foregår i fotoutstillingen Norwegian Journal of Photography Goes North!. Her viser Savosnick verk fra serien “A Portrait of Jewish Life.”

  • Samtale | Tillit og det abstraherte fotografiet

    Fredag 28. mars får vi storfint fotobesøk på Perspektivet Museum. Hilde Honerud og Jon Honerud kommer for å diskutere noen dagsaktuelle tema: dokumentarfotografi, kunst og tillit.

    De to har jobbet sammen i mange år, blant annet med flyktninger på Lesvos. Tillit var helt avgjørende for å ta bildene til serien vi viser i NJP Goes North!, “Reality Slipped Into a Symbol”, som er utgangspunkt for arrangementet. 

    Selv om det er Hilde som fotograferer er samarbeidet mellom de to en viktig del av prosessen, og det gleder vi oss skikkelig til å høre mer om når de sammen skal snakke om “Tillit og det abstraherte fotografiet”.


    28. mars 2025 klokken 19.00
    Storgata 95

    Foto: Mari Hildung

    Om arrangementet

    Samtalen er på norsk og foregår i fotoutstillingen Norwegian Journal of Photography Goes North!. Her viser Honerud verk fra serien Reality Slipped Into a Symbol.

    Innledning ved kurator Marthe T. Fjellestad.

  • Lansering | spesialnummer av Photographies

    Velkommen til lansering av det nyeste spesialnummeret av tidsskriftet Photographies, med tema Photography and Care.

    Her finner du sju spennende artikler om fotografiets rolle i det som på engelsk kalles “care-taking practices,” og som på norsk handler om å vise omsorg. Hva er fotografiets rolle i en virkelighet som preges av stadige forandringer og ekspanderende digital kultur? Kan fotografi og fotografiske praksiser være med å bygge relasjoner, både mellom mennesker og med andre livsformer?


    27. mars 2025 klokken 18.00
    Storgata 95

    Om arrangementet

    Lanseringen er på norsk og foregår i fotoutstillingen Norwegian Journal of Photography Goes North!, der nettopp omsorg kan sies å være et tema i flere av fotoprosjektene.

    Kvelden byr på presentasjoner om plantefotografi fra Svalbard, av Elin Haugdal, og sjangeroverskridende dokumentarfoto fra Lesvos, med Hilde Honerud og Jon Honerud.

    Marthe T. Fjellestad og  Hanne Hammer Stien innleder.
    Enkel bevertning.

    Redaktører av nummeret er Marthe T. Fjellestad, Elin Haugdal, Hanne Hammer Stien og Stephanie von Spreter. Artikler med orange lås i Photographies kan leses av alle.

    Arrangementet er et samarbeid mellom Perspektivet Museum og forskningsgruppen Worlding Northern Art (WONA).

  • Utstillingsåpning | NJP Goes North!

    Perspektivet Museum har gleden av å ønske velkommen til åpning av Norwegian Journal of Photography Goes North! Fotografene Javad Parsa og Christian Belgaux vil være tilstede.

    (Grunnet sykdom måtte dessverre Hilde Honerud melde avbud). 


    8. februar 2025 klokken 16.00

    Det blir en innholdsrik åpning når Norwegian Journal of Photography for første gang tar turen nordover. Syv av fotografene som har deltatt i prosjektet deltar i utstillingen på Perspektivet Museum, og av disse er vi så heldige å få besøk av Javad Parsa og Christian Belgaux.

    Program for dagen

    Museumsdirektør Marianne A. Olsen ønsker velkommen, før kurator Marthe T. Fjellestad samtaler med de to fotografene om deres prosjekter.

    Etter samtalen blir det musikalsk innslag fra den Tromsøbaserte duoen The Order of the Crow som består av Vincent Stephen og Eivind Solem. Duoen spiller gotisk folkemusikk i en samtidskontekst.

    Det vil bli servert forfriskninger under åpningen. Velkommen!

    Les mer om utstillingen

    I dagens medielandskap utfordres grensene for det etablerte dokumentarfotografiet. Kan fotografi være både dokumentar og kunst? I disse syv prosjektene har fotografene brukt kamera til å utforske verden og fortelle historier. Tilnærmingene deres varierer fra fragmentert snapshot-estetikk og enkeltstående bilder, til lengre fotoessay og digital manipulasjon. 

  • Eksklusiv førvisning | NJP Goes North!

    I forbindelse med åpningen av Norwegian Journal of Photography Goes North! inviterer vi til en eksklusiv førvisning i utstillingen, med en kort introduksjon av kurator Marthe T. Fjellestad og omvisning av fotografene Javad Parsa og Christian Belgaux.


    (Grunnet sykdom måtte dessverre Hilde Honerud melde avbud). 


    7. februar 2025 klokken 19.00

    Arrangementet er gratis, men grunnet begrenset kapasitet kreves billett. (Vær snill og avbestill eventuelle overflødige billetter!).

    Les mer om utstillingen

    I dagens medielandskap utfordres grensene for det etablerte dokumentarfotografiet. Kan fotografi være både dokumentar og kunst? I disse syv prosjektene har fotografene brukt kamera til å utforske verden og fortelle historier. Tilnærmingene deres varierer fra fragmentert snapshot-estetikk og enkeltstående bilder, til lengre fotoessay og digital manipulasjon. 

  • Lag ditt (jule)drømmerom | Verksted

    Hva har du på drømmerommet ditt? Vi har alt du trenger – papp, lim, saks og tusjer. Du kommer med ideen! 


    8. desember 2024 klokken 12.00–16.00

    Vi setter frem esker, materialer og pyntesaker, og legger til en god porsjon juleglitter – du kommer med idéen!  Aktiviteten passer for alle, finner sted i første etasje på Perspektivet Museum og er i samarbeid med NODA.

    Praktisk informasjon

    Verkstedet finner du i første etasje, vanlig inngangsbillett gir tilgang, barn går gratis.

    Omvisning kl. 13.00 og 15.00, oppmøte i andre etasje. Vanlig inngangsbillett gir tilgang, og omvisningen varer ca 45 minutter.

    Finn inspirasjon i utstillingen

  • Cora Sandel og Tromsø | Omvisning

    Museumsdirektør Marianne A. Olsen tar de besøkende rundt i utstillingene «Sara og friheten» og «Saras spor». I omvisningen vil fokuset spesielt være på kunstneren og mennesket Cora Sandel/Sara Fabricius og Tromsø. 


    8. desember 2024 klokken 15.00

    Om Sandel/Fabricius

    Sara Fabricius levde sine ungdomsår i Tromsø, i ei brytningstid mellom tradisjon og modernitet. I en alder av 24 år brøt hun opp og reiste til Paris for å utvikle seg som maler. Her ble hun én blant de mange som søkte anonymitetens frihet i storbyens kunstnerkvarterer. Etter flere år i Frankrike og Italia ga Sara opp drømmen om å bli maler og tok pennen fatt under pseudonymet Cora Sandel.

    Informasjon

    Bli med på fredagsomvisning i Storgata 95.

    Vanlig inngangsbillett gir tilgang, og omvisningen varer ca 45 minutter.

    Omvisning i disse utstillingene

  • Cora Sandel og Tromsø | Omvisning

    Museumsdirektør Marianne A. Olsen tar de besøkende rundt i utstillingene «Sara og friheten» og «Saras spor». I omvisningen vil fokuset spesielt være på kunstneren og mennesket Cora Sandel/Sara Fabricius og Tromsø. 


    8. desember 2024 klokken 13.00

    Om Sandel/Fabricius

    Sara Fabricius levde sine ungdomsår i Tromsø, i ei brytningstid mellom tradisjon og modernitet. I en alder av 24 år brøt hun opp og reiste til Paris for å utvikle seg som maler. Her ble hun én blant de mange som søkte anonymitetens frihet i storbyens kunstnerkvarterer. Etter flere år i Frankrike og Italia ga Sara opp drømmen om å bli maler og tok pennen fatt under pseudonymet Cora Sandel.

    Informasjon

    Bli med på omvisning i Storgata 95.

    Vanlig inngangsbillett gir tilgang, og omvisningen varer ca 45 minutter.

    Omvisning i disse utstillingene